Kolacja ze sztuką

Co łączy muzeum, koncert fortepianowy i wyrafinowaną kuchnię? Będzie można się przekonać 21 kwietnia podczas „Kolacji ze sztuką” organizowanej przez restaurację Mondo di Vinegre w Muzeum Emigracji w Gdyni. Nietypowe połączenie koncertu Sławka Jaskułke i autorskiej kolacji szefa kuchni Mondo przewidziano dla 60 osób. Bilety w cenie 199 zł/os. dostępne będą w restauracji.

Jest to pierwsza odsłona projektu zaplanowanego jako cykl niestandardowych wydarzeń kulturalno-kulinarnych, które mają na stałe zagościć w kalendarzu wydarzeń miasta Gdyni. Kameralna atmosfera, wyjątkowe, historyczne miejsce jakim jest Dworzec Morski, wybitni artyści oraz autorska kuchnia w najlepszym wydaniu są gwarancją interesującego programu. Inauguracyjną edycję uświetni występ fortepianowy uznanego pianisty Sławka Jaskułke, który zaprezentuje utwory ze swoich płyt „Moments” oraz „Sea”.

Sławek Jaskułke ma za sobą występy na największych scenach muzycznych i festiwalach jazzowych, m.in.: Berlin Jazz Fest, North Sea Jazz Festival, Red Sea Jazz Festival, Symphony Hall w Chicago, Carnegie Hall w Nowym Jorku, International Performing Arts Center w Moskwie. Koncertował w kilkudziesięciu krajach i na niemal wszystkich kontynentach. W 2006 roku reprezentował Polskę na festiwalu Music Beyond Borders w Hongkongu, co zaowocowało wydaniem solowej płyty „Jaskułke – Hong Kong”. W czerwcu 2013 wziął udział w Festiwalu Kultury Polskiej „Corso Polonia” w Rzymie. W lipcu 2012 roku wystąpił solo w słynnych Ogrodach Luksemburskich w Paryżu.

Program wydarzenia:

21.04.2016 | Restauracja Mondo di Vinegre w budynku Muzeum Emigracji w Gdyni

19:00 – 19:45 – koncert Sławka Jaskułke w hallu Muzeum Emigracji w Gdyni (budynek Dworca Morskiego).

19:45 – przywitanie gości przez właściciela restauracji Mondo di Vinegre w Gdyni oraz Dyrekcję Muzeum Emigracji

20:00 – zaproszenie na autorską kolację Marcina Kowalskiego w restauracji Mondo di Vinegre, w której odbędzie się loteria wizytówkowa.

MENU autorskiej kolacji Marcina Kowalskiego:

Amuse – Fondue serowe z chorizo

Przystawka – Podpłomyk z creme fraiche i wędzonym jesiotrem

Pierwsze danie – Bouillabaisse z pernod

Danie główne – Pierś perliczki z kasztanami i młodymi szparagami w sosie bearnaise

Deser – Brownie na karmelizowanym mango

Organizator:

Mondo di Vinegre

Share

Related posts:

Nadchodzące wydarzenia