Mirna Bamieh: „Lubię jeść kiszonki! Ich smak komunikuje coś mojemu ciału. Poza tym chodzi o proces: delikatny i techniczny proces transformacji.”
Warsztaty fermentacji to kolejny punkt 91. urodzin Dworca Morskiego. W niedzielę zapraszamy na autorskie warsztaty palestyńskiej artystki Mirny Bamieh, które poprowadzi dla nas Sabina Francuz, a które odkryją przed Wami fascynujący świat fermentacji. Ten mikroświat jest metaforą życia ludzkiego, a gotowanie staje się rytuałem mającym moc przywracania pamięci.
📅 Termin: Niedziela, 8 grudnia, godz. 11:00
📍 Miejsce: Magazyn Tranzytowy, Muzeum Emigracji w Gdyni
Współpraca: CSW Zamek Ujazdowski
Warsztaty rozpoczniemy od obejrzenia 20-minutowego filmu „To Jar” Mirny Bamieh, który stanie się motywem przewodnim podczas warsztatów. Następnie pod czujnym okiem Sabiny Francuz przejdziemy do fermentacji cytryn, wg tradycyjnego palestyńskiego przepisu.
Na zakończenie usiądziemy przy wspólnym stole, i spróbujemy potraw przygotowanych przez Sabinę, z dodatkiem kiszonych cytryn. Każdy z uczestników zabierze ze sobą do domu słoiki z cytrynami przygotowanymi podczas warsztatów. 🍋
🎟 Wejściówki w formie cegiełek do nabycia wyłącznie online: https://allegro.pl/oferta/warsztaty-16908361884
Cały przychód z biletów będzie przeznaczony – za pośrednictwem Polskiej Akcji Humanitarnej – na pomoc mieszkańcom Strefy Gazy. 🤝
Spotkajmy się przy wspólnym stole!