Rozpocznij majówkę od rekonstrukcji kulinarnej! 29 kwietnia 2023 roku zapraszamy do Muzeum Emigracji w Gdyni na wspólne gotowanie pod hasłem przedwojenna „Dietojarska kuchnia żydowska Fani Lewando”. Uczestnicy warsztatów przygotują potrawy w klimatycznej restauracji Mondo di Vinegre z pięknym widokiem na port.
Warto wiedzieć, że moda na zdrowe odżywianie rozpoczęła się już dawno temu! Teraz jest okazja do przyrządzenia dań o wieloletniej tradycji z nowatorskim podejściem. Wypróbuj przepisy stworzonych i odtwarzanych z pasja do gotowania dwóch niezwykłych kobiet!
Data: 29 kwietnia 2023, 10:00-14:00
Miejsce: restauracja Mondo, 2 piętro Dworca Morskiego, ul. Polska 1
Prowadząca warsztaty: Sabina Francuz
Wstęp płatny 50 zł | Zapisy pod tym linkiem
• Chanukowe ukraińskie latkes,
• Domowy majonez,
• Witaminową sałatkę,
• Kwas chlebowy z odzyskanych kawałków pieczywa
Kim była Fani Lewando?
We wstępie do amerykańskiego opracowania książki, widnieje wzmianka o zaproszeniu do brytyjskiej siedziby firmy Heinz, prawdopodobnie w celu opracowania nowych receptur. Egzemplarz jej bestsellerowej książki Vegetarisch-Dietscher Kochbuch, wydanej w 1938 roku, został znaleziony na targu książek używanych w Londynie kilkadziesiąt lat po wojnie, mogła go przywieźć tam sama.
Rezultatem jej kulinarnego talentu, było objęcie posady szefowej kuchni koszernej na transatlantyku Batory. To tutaj „wypłynęła” na szerokie wody, przybliżając gościom swoje pomysły nowoczesnej, wegetariańskiej kuchni koszernej. Fania, poza tradycyjnymi daniami w bezmięsnej formie, opracowała szeroką kartę witaminowych drinków, którym poświęciła oddzielny rozdział w swojej książce Vegetarisch-Dietscher Kochbuch.
Sabina Francuz
Przez 10 lat prowadziła Głodne Kawałki – bistro I am catering. Współpracowała z Muzeum Narodowym w Krakowie, Uniwersytetem Jagiellońskim, ASP w Krakowie, OFF festiwalem i Audioriver. Dla Festiwalu Kultury Żydowskiej zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań oraz kuchnię festiwalową. Założyła kolektyw Mecyje, z którym doprowadzili do wydania 80 przepisów Fani, opatrzonych fotografiami i historiami z przygotowania potraw. Od 5 lat współpracuje z Muzeum Polin, prowadząc warsztaty i wydarzenia kulinarne.
W codziennym życiu i karierze, gotowanie pomaga jej zachować zdrowy dystans, relaks i prawdziwą radość. Sabina Francuz, pisze książki kulinarne, prowadzi warsztaty i autorskie kolacje. Propaguję twórczość i dorobek przedwojennej wileńskiej restauratorki, Fani Lewando. Uwielbia jadalne „słowa”, soczyste, puszyste i aromatyczne, idealnie wyprażone kuszące zachcianki oraz zmierzone, zważone i ugotowane receptury, spisane w logiczny sposób i fotografie, pokazujące naturalne piękno jedzenia.